De online aanwezigheid van jouw bedrijf is anno 2024 één van de belangrijkste factoren om succes te kunnen boeken. Deze online aanwezigheid bestaat op zichzelf al uit verschillende onderdelen. We zien veel bedrijven gebruik maken van verschillende social media kanalen en online advertenties als onderdeel van hun online marketingstrategie. Echter, daarnaast is de online vindbaarheid van je website belangrijk om via zoekmachines als Google op te kunnen vallen. Om dit te kunnen verbeteren maak je gebruik van SEO (Search Engine Optimization). Binnen de SEO zijn er verschillende strategieën, tactieken en technieken om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines. In deze blog leggen wij uit hoe jij jouw website klaarmaakt en de basis legt voor SEO.
Wat is SEO?
Search Engine Optimization, afgekort als SEO, is een essentieel onderdeel van online marketing en webontwikkeling. Het verwijst naar de reeks strategieën en technieken die worden toegepast om de zichtbaarheid van een website in zoekmachines te vergroten. In eenvoudige bewoordingen is SEO het proces van het optimaliseren van webpagina’s en inhoud om ervoor te zorgen dat ze hoger verschijnen in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Een doeltreffende SEO-strategie is cruciaal voor het aantrekken van gericht verkeer naar je website en het verbeteren van de online aanwezigheid van je merk of bedrijf.
Het belang van SEO kan niet genoeg worden benadrukt in het digitale tijdperk waarin we leven. Met miljarden zoekopdrachten die dagelijks op het internet worden uitgevoerd, fungeert een zoekmachine als het startpunt voor bijna alle online activiteiten. Mensen zoeken naar informatie, producten en diensten via zoekmachines, en het is van vitaal belang dat jouw website gemakkelijk gevonden wordt wanneer potentiële bezoekers relevante zoekopdrachten invoeren. Door hoog te ranken in zoekresultaten vergroot je niet alleen de zichtbaarheid, maar verhoog je ook de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van je website.
Tips om jouw website SEO ready te maken
Er zijn dus verschillende dingen die je kan doen aan de kant van jouw website om het klaar te stomen voor de uitvoering van jouw SEO strategie.
Formaat van afbeeldingen
Lever je afbeeldingen in moderne formaten zoals .webp en lever ze aan in kleinere bestandsgroottes. Zorg dus dat je ze voldoende comprimeert. Een afbeelding van bijvoorbeeld 2 MegaBytes is vaak véél te groot, en dit zal later problemen opleveren voor het succes van jouw SEO strategie.
Geef afbeeldingsbestanden een beschrijvende naam die gerelateerd is aan de inhoud van de afbeelding. Vermijd generieke bestandsnamen zoals “IMG001.jpg” en kies eerder voor iets als “blauwe-widget-productfoto.jpg”. Dit helpt zoekmachines om de relevantie van de afbeelding voor de inhoud van de pagina beter te begrijpen.
Gebruik een sitemap
Een sitemap is een gestructureerd bestand dat een overzicht geeft van alle pagina’s op een website, en het wordt specifiek ontworpen voor zoekmachines. Het fungeert als het ware als een plattegrond die zoekmachines helpt om de structuur van je site te begrijpen en alle beschikbare inhoud efficiënt te indexeren.
Door een sitemap te gebruiken, verbeter je de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten, vergroot je de kans dat zoekmachines nieuwe pagina’s ontdekken en indexeren en bevorder je over het algemeen een betere positie op de resultatenpagina’s. Het is een waardevol instrument voor SEO, waardoor zoekmachines je website effectiever kunnen crawlen en gebruikers gemakkelijker relevante informatie kunnen vinden.
Metabeschrijvingen
Metabeschrijvingen zijn korte samenvattingen van een specifieke pagina of blogpost. Hiermee krijgen potentiële bezoekers van jouw site een voorproefje van de content. Daarnaast kunnen zoekmachines hierdoor ook beter begrijpen waar deze content over gaat, om het zo beter in he algoritme te laten passen. Je moet hierbij ook tactisch gebruik gaan maken van jouw opgestelde zoekwoordenstrategie.
Alt-teksten afbeeldingen
Alternatieve teksten, afgekort naar alt-teksten, zijn beschrijvingen van een afbeelding. Het is belangrijk dat deze beschrijvend is voor wat er zich afspeelt in de afbeelding. Zo zou een goede alt-tekst voor de onderstaande afbeelding “oranjekleurige woestijn onder een wolkenlaag met cactussen op de achtergrond” zijn.
Wat betreft toegankelijkheid spelen alt-teksten een cruciale rol voor gebruikers met visuele beperkingen. Screenreaders gebruiken deze teksten om de inhoud van afbeeldingen voor te lezen, waardoor mensen met een visuele beperking de informatie op de pagina kunnen begrijpen.
Snelheid van je website
Google heeft bevestigd dat laadsnelheid een directe invloed heeft op de rangschikking van een website in zoekresultaten. Snellere websites hebben vaak een hogere positie dan trage websites. Zoekmachines crawlen en indexeren websites efficiënter wanneer de laadtijden kort zijn. Een snelle website zorgt ervoor dat zoekmachines meer pagina’s kunnen ontdekken en indexeren binnen dezelfde tijdsduur.
Er zijn verschillende dingen die je kan doen om de snelheid van je website op te schroeven. Enkele voorbeelden zijn:
- Browsercaching instellen
- Afbeeldingen comprimeren
- HTTP-verzoeken minimaliseren
- Onnodige code vermijden
- Efficiënt gebruik maken van data
- Een snelle webhost uitkiezen
URL structuren
Denk aan je URL’s als adressen voor je webpagina’s. Zorg ervoor dat deze adressen eenvoudig en begrijpelijk zijn. Gebruik woorden die laten zien waar de pagina over gaat, zoals “/blog/tips-voor-seo”. Vermijd rare tekens en getallen.
Ook is het handig om categorieën te maken, zoals “/producten/” voor al je producten of “/blog/” voor al je blogs. Dit maakt het voor mensen en zoekmachines makkelijker om te begrijpen waar ze op je website zijn en verbetert de kans dat mensen doorklikken.
Gebruik SSL-beveiliging
SSL (Secure Socket Layer) is een beveiligingsprotocol dat de verbinding tussen de gebruiker en de website versleutelt. Een website met SSL-beveiliging is te herkennen aan het groene slotje in de adresbalk of via de “https://” in de URL. Een onbeveiligde website heeft “http://” voor de URL staan. Met een beveiligde verbinding wordt het gegevensverkeer tussen jou en de website beveiligd. Dit betekent dat andere partijen de data die tussen jou en de website verstuurd wordt niet ingezien of gemanipuleerd kan worden.
Zoekmachines kijken actief of een website gebruik maakt van zo’n SSL-beveiliging, en dit heeft dus ook zeker weten effect op jouw plaats in de zoekresultaten.
Interne links
Het gebruik van interne links is ook van belang om jouw algemene positie op de ranking van zoekmachines te verbeteren. Zo kun je hiermee oude content revitaliseren en de SEO-waarde van je website verspreiden over meerdere pagina’s. Daarnaast kijken zoekmachines ook op een actieve manier naar jouw gebruik van deze interne links. Je moet dus je content hiero afspitsen.
Mobiele versie
Steeds meer mensen gebruiken vooral hun mobiele telefoon om websites te openen. De statistieken zeggen dat 92,3% van de internetgebruikers websites openen via hun mobiele telefoon. Daarom is dit type device niet weg te denken. Het is dus belangrijk dat jouw website geoptimaliseerd is voor mobiele schermen. Dit houdt in dat ze voor dit type schermen toegankelijk en snel moeten zijn. Zoekmachines wegen jouw website dus sterk af op het feit of het voor mobiele telefoons is geoptimaliseerd.
Hulp nodig?
Bij Bytes to Sites zijn we gespecialiseerd in het maken van websites. We maken technisch robuuste websites met moderne indelingen en designs, en uiteraard een goede fundering voor het uitvoeren van jouw SEO-strategieën. Neem contact met ons op om erachter te komen wat wij voor jou kunnen betekenen.